Om studier i USA

Her kan du lese om godkjenningsregler, støtte fra Lånekassen og hvor mye støtte du kan få.
Skrevet av ANSA

USA har over 3500 utdanningsinstitusjoner, og derfor kan det være vanskelig å finne fram i jungelen av tilbud innen høyere utdanning.

I tillegg finnes det ikke et nasjonalt organ som står for godkjenning av utdanningsinstitusjonene, slik det finnes i de fleste land. Derfor blir utvelgelsesprosessen komplisert for nordmenn som ønsker å studere i USA.

Lånekassen har derfor et strengere regelverk for finansiering av studier i USA enn i mange andre land. Men i løpet av de siste årene har reglene blitt noe oppmyket.

Nye godkjenningsregler
Fra og med høsten 2004 er Lånekassens hovedregel for å gi støtte at det amerikanske universitetet man skal gå på har Regional accreditation (regional godkjenning). Unntaket er for de som ønsker å studere helsefag eller kunstfag (herunder også foto og film); lærestedet må da ha faglig akkreditering. På ANSAs side om utdanning i USA, www.ansa.no/land/usa, er det oversikt over både de regionale og faglige akkrediteringsorganene, slik at man med et klikk kan gå inn på disses hjemmesider og se hvilke læresteder er godkjent.

Støtte til Freshman året?
I tillegg har det i mange år ikke blitt gitt støtte til det første året av den 4-årige bachelorgraden i USA, det såkalte Freshman year. Årsaken er at Norge ikke anser dette året for høyere utdanning, men på nivå med siste året på videregående skole. Derfor har de fleste nordmenn som ønsket å studere til bachelorgrad i USA enten selv betalt hele det første året, eller tatt et år på universitet/høgskole her hjemme og søkt seg inn på andre året i USA (såkalt transfer student).

Fra høsten av er det nå en rekke muligheter til likevel å få støtte til ”freshman-året”. Lånekassen har nå publisert den nye Tilleggsstipendlista, hvor over 50 amerikanske universiteter står. Tilleggsstipendet kan gis til studenter som kommer inn på disse universitetene, som alle har skolepenger over 102 320. Studentene kan da få inntil 55 320 kr i rent stipend utover den ordinære skolepengestøtten på 102 320. I tillegg er det slik at de som kommer inn på freshman-året av en bachelorgrad ved et av disse universitetene vil få støtte til det første året også. Men det er altså bare for bachelorgrader ved disse utvalgte lærestedene at man kan få støtte til det første året av utdanningen.

Mer informasjon om utdanning i USA, inkludert søknadsprosessen, finnes i den nedlastbare brosjyren ”Utdanning i USA” som man finner på www.ansa.no/land/usa

Skriv ut Skriv ut Tips en venn Email


Følg Eurodesk på Twitter


SPØRSMÅL?

Send oss et spørsmål. Du får svar på e-post.
Din e-post


Ofte stilte spørsmål

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev om det siste innen europeiske muligheter.

Navn
E-post