Sommerjobb

Sommeren er nærmere enn du tror, spesielt om du skal ha deg sommerjobb. Er du på søken er det en del ting du bør vite. Vi gir deg de gode tips til årets sommerjobbjakt.
Av Unginfo Oslo

Hvor finner du sommerjobbene
Joggesko, aviser, telefon og Aetats hjemmeside er gode arbeidsredskaper i jakten på sommerjobb. Gå til bedrifter der du bor og andre steder. Mange kan trenge hjelp med å ta telefonen, rydde kartotek, på lageret, vaske gulv, vinduer, klippe gresset; kort sagt alt mulig. Bare fantasien setter grenser.

En av de beste måtene å få sommerjobb på er å få jobben gjennom en du kjenner. Spre derfor til venner og familie at du er på jakt etter en sommerjobb. Gi klar beskjed om at du gjerne tar småjobber også. De fleste har råd til å få skuret malt, plenen klippet, hyret inn en barnevakt og annet. I sum kan det faktisk bli en del sommerpenger på deg. Tenk bare på hvor mange som trenger å klippe plenen i ditt nabolag.

Spør etter jobb mange steder. Gå helst alene, det virker mer selvstendig. Husk at du er i konkurranse med mange andre ungdom som søker sommerjobb, så du må gjøre noe som skiller deg ut fra andre søkere. Personlig oppmøte er derfor ofte smart. Da kan arbeidsgiver eller en annen ansatt få et lite og forhåpentligvis godt inntrykk av deg. Ta med søknad og CV som du kan legge igjen.

Prøv også bedrifter som ikke annonserer etter sommervikar. De fleste trenger ekstra hjelp om sommeren uansett. Et godt tips her er å finne fram Telefonkatalogens Gule Sider og bla til du finner noe spennende. Hvorfor ikke kontakte et fiskeoppdrettsfirma, en glassmester eller firmaer som graverer gravmonumenter?

Dersom du trenger å tjene mest mulig, er det lurt å velge en jobb som innebærer mye tips, eller mye nattarbeid.

Utlyste, faste stillinger kan du også søke på, selv om du bare vil ha den om sommeren.

Her finner du sommerjobber utlyst:

www.aetat.no (skriv «ferie», «sommer» eller «sesong» i fritekstsøket)

www.finn.no (skriv «ferie», «sommer» eller «sesong» i fritekstsøket)

www.sommerjobb.no

www.nordjobb.net (morsomme sommerjobber i Norden)

Sesongarbeid
Dersom du vil jobbe på høyfjellshotell eller lignende, er det lurt å ringe direkte til hotellene og høre om de trenger ekstrahjelp. På UngInfo har vi flere ganger opplevd at folk bare ringer til et hotell, og at hotellene er veldig positive når noen ringer dem og tar initiativ slik. Alle høyfjellshotell trenger sommervikarer, så det er bare om å være tidlig ute. Også her kan du gå inn på Aetat sin hjemmeside, og hvis du skriver i fritekstsøket «sesong», kommer mange høyfjellshotell-stillinger opp.

Mange synes at drømmesommerjobben er å jobbe på Tusenfryd. Informasjon om stillinger og hvordan du skal søke finnes på hjemmesiden deres:
www.tusenfryd.no

Småjobber

Heng opp plakater i nabolaget og på lokale butikker hvor du skriver at du kan ta på deg ulike oppdrag som å vaske, handle mat, flytte, hagearbeid, male hus mm.

Mange menigheter organiserer vaskehjelp for eldre som bor i bydelen. Da kan man få fast et eller to steder man vasker i uka.

Dersom du har fri på dagtid kan du oppsøke gode, gamle «Dagsen». De holder til i Akersgata 5. Møt opp mellom 07.30 og 09.00, ta med skattekort og arbeidstøy og vær forberedt på fysisk arbeid. Noen dager får man jobb, andre dager ikke. Ring Dagsen på tlf. 23 21 43 09 (10) dersom du lurer mer på hvordan det fungerer.

Kontakt ulike vikarbyråer og hør om de har noen ledige oppdrag. Slå opp i Gule Sider for oversikt.

Jobbsøknaden
De aller fleste arbeidsplasser krever at du sender inn en skriftlig søknad. For å få jobb, bør du ha en god søknad. Husk å skrive om dine gode egenskaper slik at arbeidsgiver blir nysgjerrig på deg. På Unginfo har vi eksempel på jobbsøknad og CV som du kan få med deg. Du kan også sitte her og skrive og få råd underveis dersom du ønsker det.

Rettigheter i arbeidslivet
Når du har sommerjobb, har du mange rettigheter som arbeidstaker. Her kommer noen av de viktigste:

Arbeidskontrakt
Du har krav på skriftlig arbeidskontrakt. Se mer om dette lenger ned.
· Opplæring med lønn
Du har krav på opplæring, og den tiden du bruker på opplæring skal være lønnet med vanlig timebetaling.

Overtidsarbeid
Jobber du mer enn 40 timer i uka, skal du ha overtidsbetaling. Overtidstillegget skal være på minst 40 %. Er du under 18 år kan ingen pålegge deg overtidsarbeid eller nattarbeid. *

Feriepenger
Du har krav på feriepenger uansett hva du tjener. Feriepengene skal være 10,2% av lønnen og skal komme i tillegg til lønnen.

Oppsigelse
Blir du sagt opp fra jobben, skal du ha en skriftlig oppsigelse som er saklig begrunnet. Sier du selv opp, må dette også gjøres skriftlig. Oppsigelsestiden er en måned hvis ikke dere har avtalt noe annet. Oppsigelsestiden begynner å løpe fra den 1. i påfølgende måned.
Skriv ut Skriv ut Tips en venn Email


Følg Eurodesk på Twitter


SPØRSMÅL?

Send oss et spørsmål. Du får svar på e-post.
Din e-post


Ofte stilte spørsmål

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev om det siste innen europeiske muligheter.

Navn
E-post