Studere film?

Filmstudiet omfatter blant annet filmtekniske og filmteoretiske perspektiver. Man skiller gjerne mellom filmproduksjon og filmvitenskap, hvor filmvitenskap er et universitets- eller høyskolefag, mens filmproduksjon er et mer praktisk fag der man lærer om de ulike funksjonene innen filmproduksjon.

Skrevet av ANSA, avdeling for studieinformasjon

Dersom man ønsker å drive med filmproduksjon, velger man ofte linjer/fag der man skal fordype seg innen ett eller flere av disse følgende områdene: klipping (editing), kamera/foto, regi, produsent, manuskript, lys og lyd, etc.

Lånekassen kan gi skolepengestøtte opptil 123 083 kroner for skoleåret 2015/2016, og har godkjent flere filmskoler rundt om i verden.

Man har i tillegg mulighet til å studere film rettet mer mot media og journalistikk. Filmhistorie ved universitetet er en annen mulighet. Det varierer fra land til land hvilke læresteder som tilbyr en kunstfaglig utdanning. I Storbritannia og Australia tas f.eks. en slik utdanning ved universitetet, mens den i Europa for øvrig ofte tilbys ved egne skoler eller akademier. Det anbefales å ta direkte kontakt med de enkelte lærestedene for mer konkret informasjon om studietilbudene.

AUSTRALIA
Filmvitenskap tilbys ved en rekke australske universiteter. Opptakskravene vil variere fra lærested til lærested både når det gjelder karakterkrav og krav til engelskkunnskaper. Når det gjelder de mer praktiske filmutdanningene er mulighetene mer begrenset.

 

Australian Film Television and Radio School, tar ikke inn utenlandske studenter til hele studier, men internasjonale studenter kan ta kortere kurs ved skolen. De kortere kursene kan ha en varighet fra en dag til tre måneder. Kursene vil ikke kunne være støtteberettigede i Lånekassen med mindre de er en godkjent del av en utdanning studenten er i gang med i Norge. Vicorian College of the Arts, som er tilknyttet University of Melbourne kan tilby treårige bachelorgrader, samt Graduate diploma og mastergrad på henholdsvis ett og to år.

 

Det tar vanligvis tre eller fire år å fullføre en bachelorgrad i Australia, mens det tar fra ett til to år å fullføre en mastergrad. Lånekassen kan gi støtte til en bachelor- og mastergrad i filmutdanning ved godkjente australske universiteter. Mer informasjon om utdanning i Australia og søknadsprosedyre til australske læresteder finnes på ANSA sine sider.

Noen læresteder:
Victorian College of the Arts
Australian Film Television and Radio School

 

 

DANMARK
Den Danske Filmskolen i København er det eneste lærestedet i Danmark som tilbyr en praktisk, flerårig filmutdanning. Skolen tilbyr en fireårig utdanning innen filmfotografering, instruksjon, klipp/redigering, lydarbeid, produksjon og animasjon. Skolen tilbyr også fireårige TV-utdanning, samt en toårig utdanning innen manuskriptskrivning. Opptak til skolen skjer vanligvis annethvert år. På skolens hjemmeside er det en nøye beskrivelse av opptakskrav og opptaksprosedyrer. Københavns Tekniske Skole og Medieskolerne i Viborg tilbyr utdanning i film-og TV produksjon. De har en femårig utdanning til Film- og TV- produksjonstekniker, og en toårig utdanning til å bli film- og TV- assistent. Den Europæiske Filmskole (European Film College) i Ebeltoft tilbyr praktiske, kortere kurs innen film og TV, mens Animasjonsværkstedet i Viborg tilbyr kurs innen animasjonsfilm. Mer teoretisk filmutdanning tilbys ved Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.
Du finner også nyttig informasjon høyere utdanning i Danmark på ANSA sine sider. 

Noen læresteder:
Københavns Tekniske Skole
Medieskolerne
Den Danske Filmskole
The European Film College
The Animation Workshop
København Universitet
Århus Universitet
Syddanske Universitet

 

 

FRANKRIKE
Frankrike har et mangfoldig utvalg av filmstudier med varighet fra to til fire år. Du kan blant annet ta en BTS-utdanning (brevet de technicien supérieur), men mange skoler tilbyr nå etter hvert bachelor og master, på henholdsvis tre og to år. En BTS er en toårig, sterkt spesialisert yrkesutdanning etter videregående skole. Se ANSA sine sider for informasjon om studielandet Frankrike.

Det gis støtte fra Lånekassen til filmstudier i Frankrike, basert på at du studerer ved et lærested som er offentlig godkjent i Frankrike. Det er nærmere 50 studier innen ”cinema”, ”photography”, og ”sound”.

Søkeverktøy for studier i Frankrike

 

 

NEW ZEALAND
På New Zealand kan man studere film/tv/mediefag ved universiteter, i tillegg til andre mer praktisk retta filmstudier. En bachelorgrad er på tre til fire år avhengig av hvilke læresteder du velger. Etter et studium på undergraduate nivå er det også mulig å ta en høyere grad innen filmrelaterte fag. University of Canterbury, Victoria University of Wellington og University of Otago tilbyr filmstudier på lavere og høyere grad. Mer praktisk rettet filmutdanning tilbys ved Unitec Institute of Technology og Whitecliffe College of Art and Design.

Noen læresteder:
Victoria University of Wellington
Unitec Institute of Technology, Auckland
University of Canterbury
Univeristy of Otago
Whitecliffe College of Arts and Design

 

STORBRITANNIA
Det finnes både praktiske og teoretiske filmstudier. Det er stor forskjell mellom de studiene som er basert på praktisk filmproduksjon og de mer teoretiske studier som fokuserer på filmteori og filmhistorie. Det er derfor viktig å ta kontakt med de enkelte lærestedene for å få mer informasjon om de aktuelle studiene. Se ANSA sine sider for mer informasjon om utdanning i Storbritannia.


I Storbritannia er det mange ulike typer filmstudier, som blant annet:
European film studies; Film design; Film production technology; Film studies; Film television; Imaging; Photography; og Television.

Det er vanlig at man må legge ved arbeidsprøver når man søker om opptak til denne typen studier. Mange læresteder ønsker også et intervju med søkeren hvor man diskuterer filmene som er sendt inn. Ved opptak til filmstudier er det viktig at man har litt kjennskap til faget fra før. Det er også viktig at engasjement, motivasjon og personlig interesse for faget kommer til uttrykk i søknaden. Søknad om opptak på bachelornivå skal sendes gjennom Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) innen 15. januar klokken 18:00 (klokken 19:00 norsk tid) for opptak til høsten. Opptak til en mastergrad innen foto eller film skal sendes direkte til lærestedet.

Noen læresteder:
National Film and Television School

Royal Holloway, University of London 
The Leeds School of Art, Architecture and Design 
London Film School 
University of Westminster

 

 

SVERIGE
Filmutdanning blir tilbudt ved Högskolan for fotografi och film i Göteborg og ved Stockholms Dramatiska Högskola (STDH). Ved STDH finnes ulike typer filmstudier, blant annet filmfoto, manus, produksjon, filmlyd, filmklipp og regi. Henvend deg til de ulike institusjonene for mer informasjon, eller se ANSA sine sider.

 

Noen læresteder:
Stockholms Dramatiska Högskola
Akademin Valand, Göteborg

 

 

TYSKLAND
Det finnes flere muligheter for utdanning innen film og TV i Tyskland. Filmvitenskap tilbys mer ved ulike universiteter. Du kan søke etter ulike muligheter på www.hochschulkompass.de. Se også ANSA sine sider for mer informasjon.

 

Noen læresteder:

HFF München

Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf

Filmakademie Baden-Württemberg, Ludwigsburg

Acedemy of Media Arts CologneUSA
Filmutdanninger i USA tilbys ved en rekke universiteter, og ikke først og fremst spesialiserte fagskoler. Selv ved fagskolene er utdanningsforløpene ganske likt det som universitetene tilbyr. Bachelorgradene i USA er fireårige, sjekk med Lånekassen om du kan få støtte for ditt først studieår Se for øvrig ANSA sine sider for mer informasjon om studiemuligheter i USA.

Noen læresteder:

Columbia College Chicago

New York University

Academy of Art University San Fransisco

Chapman University

Santa Fe University of Art and Design

Skriv ut Skriv ut Tips en venn Email


Følg Eurodesk på Twitter


SPØRSMÅL?

Send oss et spørsmål. Du får svar på e-post.
Din e-post


Ofte stilte spørsmål

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev om det siste innen europeiske muligheter.

Navn
E-post