Studere i Italia

Italia endret i 2001 strukturen på sitt utdanningssystem og tilpasset dette etter Bologna-avtalen, slik Norge også gjorde fra høsten 2003. Italia har i dag hovedsaklig samme struktur som Norge når det gjelder varighet av lavere og høyere grad.
Skrevet av ANSA

3 år for en laurea (bachelorgrad), 2 år for en laurea spezialistica (mastergrad) og 3 år for en doktorgrad. Dette gjør det enklere for norske studenter å ta en grad som er likeverdig en norsk grad.

I tillegg til en 3-årig bachelorgrad og en 2-årig mastergrad, tilbyr Italia også kortere mastergrader som er mer yrkesrelatert. Det finnes en Master di primero livello (første nivå) og en master di segundo livello (andre nivå). Master første nivå kan tas etter en bachelorgrad og master andre nivå kan tas etter en laurea spezialistica.

Generell informasjon om utdanning i Italia med blant annet studiestedsbeskrivelser fra norske studenter i Italia, finnes på:
www.ansa.no/land/italia

Oversikt over studiemuligheter i Italia finner man ved å bruke denne databasen:

http://sito.cineca.it/murst-daus/corsi_diplomi

Undervisningen er på italiensk, med noen unntak. De unntakene vi kjenner til finnes på ANSAs hjemmesider: www.ansa.no/fag/engelskspraklig

I Italia starter studiene i månedsskiftet oktober/november og varer til juni/juli. Det er kun studiestart i oktober.

HVORDAN SØKER MAN?

Søknadsfristene til studier i Italia varierer, men er generelt sent. For studier ved offentlige universiteter, ofte i juli/august/september. For private anerkjente skoler eller kunstskoler, er søknadsfristen ofte om våren.

Man søker direkte til lærestedet. Gjelder det studier ved et offentlig universitet, kan man bare søke til ett universitet. Ring/send e-post til lærestedet for å få tilsendt søknadsskjema, eller ta med alle papirer ned til lærestedet.

De fleste læresteder krever følgende tilsendt:

- vitnemål fra videregående skole

- dichiarazióne di valore (beskrivelse av det norske skole- og karaktersystemet, fås fra Kulturinstituttet)

- eventuelt eksamenspapirer eller karakterutskrifter fra høyere utdanning, rettmessig godkjent og oversatt til italiensk

- to signerte passfoto

Papirene må være rettmessig godkjent av italiensk ambassadepersonell/Kulturinstituttet i Oslo.

Endelig innskriving, domanda d’iscrizione, kompletteres ultimo september etter at eventuelle opptaks- og språkprøver er avholdt. Papirer til Domanda d’iscrizione fås som regel ved lærestedets opptakskontor og leveres sammen med en kopi av oppholdstillatelse, frimerke (marca da bolli) samt kvittering for betalte skolepenger.

OPPTAKSKRAV

Studier ved universitetene er stort sett åpne. På studier med begrensede plasser, avgjør universitetet om man må ta en opptaksprøve. Man må regne med språktest.

Studier man stort sett må ta opptaksprøve til, er medisinstudier, veterinær- og tannlegeutdanning.

Når du har fått opptaksbevis, søker du støtte fra Lånekassen.

SKOLEPENGER

I Italia betaler alle skolepenger, også ved offentlige læresteder. Beløpet man må betale avhenger av foreldrenes inntekt. Dette gjelder også norske studenter. Normalt vil skolepengene ligge et sted mellom 7 000 og 13 000 nok.
Skriv ut Skriv ut Tips en venn Email


Følg Eurodesk på Twitter


SPØRSMÅL?

Send oss et spørsmål. Du får svar på e-post.
Din e-post


Ofte stilte spørsmål

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev om det siste innen europeiske muligheter.

Navn
E-post