Studere i USA

Det finnes nærmere 4000 læresteder fordelt på de 50 delstatene, og dermed er det ikke uten grunn at det amerikanske utdanningssystemet kan gå inn under betegnelsen "utdanningsjungel". Man finner verdens beste skoler i USA, men man kan også støte på noe av det dårligste også.

ANSA har utarbeidet fyldig informasjon om utdanning i USA, som er tilgjengelig på våre nettsider:

www.ansa.no/usa

Her finner man generell informasjon om studier i USA, litt om hvordan utdanningssystemet er bygget opp og nyttig informasjon om oppholdstillatelse og visum.

I USA er en bachelorgrad (lavere grad) på 4 år, og en høyere grad (master) går over 2 år.

NB! Fra og med undervisningsåret 2015/2016, gir Lånekassen også full støtte til førsteåret av bachelorgraden (Freshman-året).

Godkjente læresteder
Da det ikke finnes et nasjonalt godkjenningsorgan for høyere utdanning i USA, finnes det heller ikke en bestemt liste over godkjente skoler slik det ofte gjør i andre land. Lånekassen har derfor bestemt at for å få støtte til å studere ved en skole, må denne være akkreditert, dvs. godkjent. Fra og med høsten 2004 har Lånekassen lempet på disse godkjenningskriteriene, som tidligere var svært kompliserte. Nå holder det at skolen er regionalt akkreditert for å være støtteberettiget. En liste over de regionale akkrediteringsorganisasjonene som hver delstat sorterer under, og link til søkemotorer for å finne en liste over godkjente skoler, er å finne på våre USA-sider, under avsnittet ”Godkjente læresteder”.

NB! For helsefag og kunstfag gjelder andre regler, her må skolene være akkreditert av spesielle fagorganisasjoner for å være støtteberettiget av Lånekassen. Slik faglig godkjenning kalles profesjonell akkreditering. En liste over disse organisasjonene for helse- og kunstfag, finnes på våre USA-sider under ”Godkjente læresteder”.

Finn ditt studium

En søkemotor man kan bruke for å finne aktuelle bachelorgrader er denne:

http://www.usnews.com/usnews/edu/college/cosearch.htm#majors

Her kan man avgrense søket innenfor forskjellige kategorier. Vær oppmerksom på at man da får opp læresteder både med og uten akkreditering, så denne listen må sjekkes opp mot lister over de regionalt/profesjonelt akkrediterte lærestedene.

Søknadsfristene varierer fra lærested til lærested, men utløper vanligvis i perioden november - mars for opptak til høstsemesteret. Dessverre er skolegebyrene høye i USA. Prisen varierer fra delstat til delstat, men man må regne med minimum 10 000 amerikanske dollar for ett skoleår. I tillegg kommer levekostnader. Ved de dyreste lærestedene kan man fort måtte betale mellom 20 000 og 30 000 amerikanske dollar for et skoleår.

Skriv ut Skriv ut Tips en venn Email


Følg Eurodesk på Twitter


SPØRSMÅL?

Send oss et spørsmål. Du får svar på e-post.
Din e-post


Ofte stilte spørsmål

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev om det siste innen europeiske muligheter.

Navn
E-post