Utdaning i Sveits

Vil du studere i Sveits? Her har du en del nyttig informasjon.
Skrevet av ANSAs studieavdeling

Sveits har fire offisielle språk: tysk, fransk, italiensk og rhetoromansk. Avhengig av regionene undervises det på fransk, tysk eller italiensk. Det finnes også studier på engelsk.

De mest populære studiene i Sveits blant norske studenter er hotell- og restaurantfag og merkantile fag. Studier innen internasjonal politikk, teknologiske fag, arkitekt og kunstfag er også populære. Medisin-, tannlege- og veterinærstudiet er lukket for utenlandske studenter med mindre de har oppholdstillatelse i landet.

Utdanningssystemet
Sveits har 10 universiteter og to teknologiske høgskoler. I tillegg finnes en rekke høgskoler som tilbyr tre- til fireårig yrkesrettet utdanning innenfor hotell- og restaurantnæringen, handel, økonomi, landbruk, turisme, kunst og håndverk, sosiologi og ingeniørfag. Sveits går gradvis over til det europeiske systemet med 3-årig bachelorgrad og 2-årig mastergrad.

Studieåret
Studieåret er delt opp i to semestre. Vintersemesteret begynner ved alle universitetene den tredje mandagen i oktober og varer til februar/mars. Sommersemesteret starter i mars/april og varer til juni/juli. Ikke alle universitetene har opptak til sommersemesteret.

Bachelorgrad
Det kreves generell studiekompetanse for opptak til sveitsiske universiteter. Utover dette bestemmer hvert lærersted selv opptakskravene for sine utenlandske studenter. Ved de fleste læresteder må man også avlegge en språktest på det aktuelle språket og noen læresteder krever også en generell kunnskapstest. Enkelte læresteder krever at du har fått studieplass på et tilsvarende studium i Norge.

Til hotellfagskoler der undervisningen foregår på engelsk kreves generelt TOEFL-testen
(Test of English as a Foreign Language) eller IELTS-testen (International English Language
Testing System).

Engelskspråklig utdanning
På lavere grads nivå (bachelor) tilbyr enkelte private hotell- og restauranthøgskoler undervisning på engelsk. Det finnes også enkelte studier innenfor merkantile fag, data og kommunikasjon på engelsk. Oversikt over tilbudet finnes via ANSAs hovedside om utdanning i landet.

Søknadsprosess
Det finnes ikke noe tilsvarende Samordna Opptak i Sveits, og hvert enkelt lærested har sine egne søknadsskjema som fås ved direkte henvendelse til lærestedet. Søknadsskjemaene sendes til lærestedene.

Lærestedene i Sveits opererer med ulike søknadsfrister og man må ta direkte kontakt med det aktuelle lærestedet for spørsmål om dette. Det er som regel i juni eller juli. Til enkelte universiteter kan man søke to ganger i året, som oftest desember/januar og juni/juli.

Mastergrad
Det kreves generelt en bachelorgrad som bør være relevant i forhold til det aktuelle masterstudiet. Utover dette bestemmer hvert lærersted selv opptakskravene for sine utenlandske studenter. Ved de fleste læresteder må man også avlegge en språktest på det aktuelle språket og noen læresteder krever også en generell kunnskapstest. Enkelte læresteder krever at du har fått studieplass på et tilsvarende studium i Norge.

For opptak til MBA (Master of Business Administration) eller engelskspråklig master, kan det i tillegg til språktester som for eksempel TOEFL-testen, kreves en GMAT (Graduate Management Admission Test). Oversikt over testtider i Norge finner du via ANSAs hovedside om Sveits.

Engelskspråklig utdanning
På høyere grads (master) nivå finnes er en rekke engelskspråklige tilbud.
På www.crus.ch/engl/postgrad.html ligger en oversikt over mastergrader på engelsk i Sveits.

Skolepenger
Norske studenter som tar utdanning ved offentlige læresteder i Sveits må betale skolepenger på omtrent CHF 500-1200 litt avhengig av fagretning og lærested (1 CHF = ca. 5 kr).
Ved de private hotellfagskolene varierer prisene, men du må regne med å betale mellom CHF 17-25 000 per semester.
Mastergrader koster generelt mer enn bachelorgrader per år, men mastergraden er generelt ett år kortere. MBA-utdanning er generelt dyrere per år en andre mastergrader.

NYTTIGE ADRESSER:
www.ansa.no/land/sveits
ANSAs hovedside om utdanning i Sveits

www.crus.ch
Generell informasjon om studier i Sveits

www.ansa.no/tester
Informasjon om språktester i Norge
Skriv ut Skriv ut Tips en venn Email


Følg Eurodesk på Twitter


SPØRSMÅL?

Send oss et spørsmål. Du får svar på e-post.
Din e-post


Ofte stilte spørsmål

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrev om det siste innen europeiske muligheter.

Navn
E-post